De Australian Labradoodle

 

Het is een misverstand dat een labradoodle altijd een kruising is tussen een poedel en een labrador. Er zijn namelijk (multigen) labradoodles en Australian Labradoodles.

'Gewone' labradoodles zijn inderdaad kruisingen tussen een poedel en een labrador. Vaak hebben ze een anti-allergene niet-verharende vacht, maar zeker niet altijd.

Het oorspronkelijke doel was om een hulphond te creëren die geschikt was voor mensen met een allergie.

De kruising poedel x labrador gaf af en toe een anti-allergene hond, maar lang niet altijd.

Untitled design (25)

Daarom besloten twee Australische fokkers 30 jaar geleden om een ras te creëren met de perfecte eigenschappen voor een hulphond en met een niet verharende vacht.

Er werden nog 4 verschillende hondenrassen toegevoegd aan het fokprogramma:

De Ierse Water Spaniel

De Curly Coated retriever

De Amerikaanse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel

 

Deze rasinmenging gaf verschillende eigenschappen aan het ras, zoals nieuwe vachtkleuren en een kleiner formaat hond.

En dit noemen we de Australian Labradoodle!

IMG_6148

Karakter

 

Australian Labradoodles zijn enorm lieve, slimme en aanhankelijke honden. Ze hebben een zacht karakter en dat maakt ze uitermate geschikt als hulphond. Ze worden veel ingezet als blindengeleide hond, maar ook voor mensen of kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis of AD(D)HD.

Ook worden veel Australian Labradoodles gebruikt op scholen als leeshond of vertrouwenshond.

Onze Saartje is een enorme knuffel. Ze vindt het heerlijk om aangehaald te worden, het liefst over haar buik. Ze is erg vrolijk en altijd blij je te zien. Als we even boven wat zijn gaan pakken en we komen weer beneden, dan worden we begroet alsof ze ons een dag niet heeft gezien. Vaak met een cadeautje in de mond erbij, in de vorm van een speeltje of een schoen.

Australian Labradoodles houden van lekker rennen en vaak ook van zwemmen. Wij vinden het altijd fijn om met de honden het bos of het strand op te zoeken.

In huis zijn het echter hele rustige honden. Ze liggen vaak lekker te slapen. Maar zodra je zelf opstaat lopen ze achter je aan. Ze willen graag bij je in de buurt zijn.

Vacht en kleuren

 

Er zijn drie soorten vachten:

De wolvacht of curly

De curly/wavy fleecevacht

De fleecevacht

 

De wolwacht is gekruld en lijkt erg op de vacht van een schaap of poedel.

De fleecevacht is stijl of golvend en voelt zacht aan.

De wavy/curly Fleecevacht zit dus een beetje tussen de twee andere vachten in. Zacht, maar met meer krullen.

 

De vacht van een Australian Labradoodle verhaard niet en heeft ook niet de typische hondengeur. Hierdoor is de Australian Labradoodle erg in trek bij mensen met een hondenallergie.

Wel is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen. Om de vacht mooi en klitvrij te houden moet je hem regelmatig borstelen. Minimaal 1 keer in de week. Je bent gemiddeld 1-2 uur bezig met het zorgvuldig borstelen van de vacht! Wanneer je je hond dagelijks uitblaast met een waterblazer (een soort krachtige föhn), dan blijft de vacht langer klitvrij en hoef je minder vaak te borstelen.

De vacht blijft, net als ons eigen haar, gewoon doorgroeien. Daarom moet je regelmatig met je hond naar een trimsalon. Ongeveer elke 3 maanden. Je kunt ook een vachtverzorgings- of trimworkshop volgen zodat je de vacht van je Australian Labradoodle zelf kan knippen en onderhouden.

Australian Labradoodles zijn er in alle mogelijke kleuren. Wij zullen voornamelijk pups krijgen in de kleuren caramel, abricot, rood en crème.

Bibi heeft een echte abricot kleurige vacht. Crème met een tint rood erdoorheen.

Saartje en Puck hebben een abricot/crème vacht.

Lily en Harvey hebben een rode vacht.

Bibi heeft een abricot kleurige vacht

IMG_4778

Lily heeft een rode vacht

IMG_20211227_141021_046

Saartje heeft een abricot/crème kleurige vacht

Untitled design (25)